PROJEKTI

PROJEKTI IN DOGODKI

slika DOLE

Ko pogledamo svoj vrt, njivo, travnik, vinograd ali gozd in rečemo: “To je moja zemlja”, nimamo čisto prav. Vse to pripada bilijonom mikro in makro organizmom, ki živijo v in na njej. Mi smo samo skrbniki te zemlje. Če zanjo dobro skrbimo, ohranjamo rodovitnost in omogočamo blaginjo njenega življenja, nas hrani in kmetom prinaša zaslužek. Če zemljino življenje ogrožamo, so posledice dodatno delo, več plevela, več škodljivcev in bolezni, več nepotrebnih nakupov umetnih produktov. Spoznajmo zemljo, katere skrbniki smo‼️ Za prikaz celovitih rešitev negovanja zemlje, za odgovor kdo in kako hrani rastline, kako se znebimo plevela, kako gojimo hrano za samooskrbo, sva združili moči *inSOIL* in *Inštitut za promocijo varstva okolja*. Prof. ddr. Ana Vovk Korže na svojem Učnem poligonu spreminja izrazito pusto, težko in zbito glineno zemljo v uspešno posestvo za samooskrbo. Prijazno vas vabiva, da se nama pridružite 21. avgusta. Naučili se bomo dobro razumeti in skrbeti za zemljo. Ogledali si bomo načine uspešnega gospodarjenja posestva, različne oblike gred, zemljanko in jurto. Prinesite vzorec zemlje, katere skrbniki ste. Pogledali bomo, kdo v njej živi in kakšen kompost morate pripraviti, da ji vrnete manjkajoče mikroorganizme, ki vam bodo pomagali pri vzgoji rastlin.

Učni poligon Dole, petek, 21. avgusta 2020 ob 16.00
https://www.facebook.com/inSoil

 

*****

 

Kmetje, ki investirajo čas in denar v svoje znanje, v resnici vlagajo v svojo prihodnost. Postanejo pobudniki zdravega okolja in zdravja ljudi, ker so njihovi pridelki dejansko zdravilo. Vse se prične z zdravo zemljo!! Pridite po znanje!!

 

***

 

Se med sprehodom po gozdu kdaj vprašate, kako lahko ta najbolj produktiven ekosistem sploh uspeva – saj ga nihče ne prekopava in obdeluje z umetnimi kemičnimi produkti? Na predavanju boste dobili odgovore in vpogled v mikroorganizme ter procese, ki se dogajajo v zemlji in na celotni rastlini. Izvedeli boste, kako se rastline v resnici hranijo in komunicirajo z mikrobi. Kaj boste s tem pridobili? S poznavanjem in razumevanjem narave bo vaše delo z zemljo lažje in predvsem cenejše. Biologija narave vas bo rešila oranja, okopavanja, plevela ter uporabe umetnih gnojil in škropiv. Ob prehodu na biološko kmetovanje vsi naši pridelki na vrtovih, njivah, sadovnjakih in vinogradih rastejo, zorijo in obrodijo veliko bolje in z višjo hranilno vrednostjo kot s kemično pridelavo. Kaj točno rastline zmorejo in kako upravljajo zemljo okoli sebe, da si zagotovijo stalen dotok hranil in zaščito pred boleznimi in škodljivci. Katere so naloge obdelovalca zemlje in s katerimi ukrepi omogočimo našim rastlinam, da rastejo zdravo in nam nudijo s hranili bogat pridelek. Pridite se naučit. Za razumevanje tematike ne potrebujete strokovne izobrazbe ali pomena težko izgovorljivih tujk. Če želite dobiti hiter vpogled v svojo zemljo in kaj v njej živi ali vas zanima, če ste v kompostu uspeli vzgojiti le koristne organizme, prinesite vzorec s seboj. Po predavanju bomo pogledali kdo vse živi pri vas.   Potrudila se bom, da bo predavanje poučno in tudi zabavno. Skupaj zmoremo narediti našo zemljo znova rodovitno!