ODVZEM VZORCA ZEMLJE

 

 

ODVZEM IN PRIPRAVA VZORCA ZA ANALIZO

Za odvzem vzorca zemlje ali komposta potrebujete:

– plastično zip vrečko

– pripomoček za odvzem zemlje, najbolj enostaven je večji odstranjevalec jabolčnih pešk, ki vzame vzorec ravno prave velikosti 2 x 7 cm

 

IZBIRA MESTA ZA VZORČENJE

Na izbiro imate tri možnosti:

– izberite rastline, ki jih nočete imeti oziroma gojiti, to so običajno pleveli

– izberite rastline, ki jih želite gojiti in uspevajo dobro

– izberite naključna mesta na območju, ki ga želite pregledati: trata, njiva, pašnik, vinograd, … v kolikor je rast in prevladujoče stanje po vsem območju enako. V kolikor ni, razdelite mesta odvzema glede na podobno rast oziroma terenske značilnosti (močvirno, zastaja voda, zaplate s pleveli, ipd)

Mesto odvzema vzorca zemlje je vedno na polovični razdalji med steblom/deblom in kap linijo krošnje (»drip line«). Kar je pri plevelih ali zelenjavi skoraj vedno tik ob steblu rastline.

 

 

Najprej po površini odstranite organski material, vzamite vzorec ter ga dajte v vrečko.
Za vsako izbiro vzorčenja vzamite 3 do 5 vzorcev in jih dajte v isto zip vrečko.
Če želite pregled zemlje pri enem drevesu, vzamite 3 vzorce okoli njega.
Vrečka naj ne bo premajhna ali vzorec zemlje prenatlačen. Volumen vzorca naj zavzema le tretjino vrečke.

 

 

Na vrečko z odvzetimi vzorci napišite datum odvzema in ime vzorca. Ostale podatke o vzorcu vnesite v naročilnico. Zip vrečke ne zaprite popolnoma, pustite en kot odprt, da bodo imeli mikroorganizmi dovolj kisika.

V vrečko ne dajajte listkov z informacijami, ker je papir hrana za mikroorganizme, ki bi med trasportom veselo rastli in s tem popačili dejansko stanje zemlje.

Zaželeno je da zip vrečko zapakirate v kartonsko škatlico in jo še isti dan oziroma čimprej pošljete na moj naslov skupaj z izpolnjeno naročilnico.

Če vrečka v kartonski škatli pleše, dodajte nekaj papirja, da se vsebina med premetavanjem pri transportu ne bo iztresla. Mikroorganizmi bodo v nezaprti vrečki brez težav preživeli dva dni.

V zelo vročih dneh je za odvzem vzorca bolje počakati dež, da se suha zemlja med transportom ne bi še bolj presušila in bi mikroorganizmi zaspali.

Za dodatne informacije me lahko pokličete.