KOMPOST

 

KOMPOSTIRANJE

 

Oče modernega kompostiranja Sir Albert Howard je definiral proces kot aerobno razgradnjo organskega materiala. Ob prisotnosti kisika rastejo in se razvijajo le koristni aerobni mikroorganizmi, ki sodelujejo pri kroženju hranil in izgradnji dobro strukturirane zemlje.

Cilj kompostiranja je vzgojiti bogato raznolikost koristnih aerobnih mikroorganizmov vseh funkcionalnih skupin brez kaljivih semen plevelov ter patogenih in škodljivih organizmov. To dosežemo le z načinom vročega kompostiranja.

 

 

Pomembni dejavniki, ki jih spremljamo pri pravilnem vročem kompostiranju so:

– prisotnost kisika – vsi deli kompostnega kupa morajo biti vseskozi aerobni
– temperatura – ves material mora biti v predpisano vroči sredini dovolj časa, da se uničijo semena plevelov, rastlinski, živalski in človeški patogeni, nematode, ki se hranijo s koreninami, škodljivi insekti in paraziti
– vlažnost – mora biti približno 50%, voda za vlaženje ne sme vsebovati klora ali kloramina
– obračanje – komposta ne premetavamo bolj kot ga nujno moramo, običajno ga obrnemo tri krat, pri nekaterih receptih največ pet krat

 

KAKOVOST KOMPOSTA DOLOČA BIOLOGIJA!

 

 

HUMINSKA KISLINA

Druga izredno pomembna stvar, ki jo dobimo pri termalnem kompostiranju, je huminska kislina (humic acid). Huminska kislina je polimer, kompleksna makromolekula s povprečno formulo C187H186O89N9S1. Je bogate temnorjave barve in nastane kot produkt intenzivnega metabolizma mikroorganizmov vseh funkcionalnih skupin v kompostnem kupu, največjo zaslugo zanjo pa imajo glive.

Glede na svojo strukturo ima huminska kislina izredno pomembne lastnosti kot so nevtralizacija soli, težkih kovin, kemičnih strupov in veliko drugih reaktivnih ali ionskih materialov. Kar pomeni da ima biološko kompleten kompost, bogat s huminsko kislino trojno vrednost: je razvojni inkubator za mikroorganizme, je skladišče hrane zanje in je čistilec okolja, saj veže nase škodljive ione in jih tako naredi rastlinam nedostopne.

Jaz ji rečem kar KONCENTRAT HUMUSA.

 

Na spodnjih slikah so različni vzorci. Huminsko kislino najdemo le v biološko kompletnem kompostu.
Vsi vzorci so pripravljeni na enak način: 1 ml materiala in voda v razmerju 1:10.
Slikano takoj po pripravi vzorca in po 24 urah mirovanja. Spodaj je pogled v vsak vzorec, povečava 100X.

 

 

KOMPOSTNI ČAJ in KOMPOSTNI EKSTRAKT

Komposta je vedno premalo. Za tretiranje večjih površin zemlje in za foliarno zaščito pridelka, dreves in trte, pripravimo kompostni ekstrakt (izvleček) ali kompostni čaj.