Kontakt

 

 

Tako kot marsikaj drugega, je tudi moje obdelovanje zemlje sledilo vzoru mame. Vile, lopata, motika in grablje – to je bilo moje orodje. Po naučeni tradiciji sem lopatala zemljo in udrihala po njej vse do razbolelega križa. Jeseni obvezno pognojiti in preštihati, spomladi vse skupaj ponoviti in oblikovati lične gredice, ki so me vedno spominjale na grobke. Sedaj vem, da so to tudi bili. Grobovi milijonov mikroorganizmov.

Saj nekaj je zrastlo. Toliko, da nismo obupali in odnehali. Vreme je krivo, smo se tolažili.

Potem sem našla KNF Korean Natural Farming. Zbiranje lokalnih mikroorganizmov na riževo pogačo in naravno fermentiranje različnih rastlinskih materialov za pripravke za dobro rast rastlin. Bila sem motivirana in zagreta, vstajala sem ob zori in nabirala mlade poganjke v gozdu. Mama se je smejala: moja hči mikrobe zbira.

Izkazalo se je, da naši mikrobi riža ne marajo preveč, ni se izšlo. Mogoče bi bilo bolje, da bi jim postregla s koruznim zdrobom. Fermenti so uspeli, še danes jih imam nekaj. Generalno je bil rezultat na rastlinah opazen le, če si zraven uporabil malo domišljije. Tudi ta smer mi ni prinesla zadovoljstva nad učinkovitostjo. Od vseh receptov sem zadržala le fermentiranje rib za ribji hidrolat.

Ko se prvič slišala intervju z dr. Elaine Ingham, se je končno vse skupaj začelo jasniti. Vse, kar je povedala, je imelo smisel in logiko. To je to! sem jo z zanimanjem poslušala.
Ko se mi je zgodilo življenje in sem iskala nove smernice, so se besede dr. Elaine vedno znova vračale. Ob podpori družine sem se odločila investirati vase, v svoje znanje, se vpisala v njeno šolo in z odliko končala vse razrede.

Sprejeto znanje je veliko, mnogo mitov in urbanih legend o dogajanju v zemlji in potrebah rastlin je razbitih. Ničkolikokrat sem ob poslušanju lekcij tekla do moža in mu vznemirjena razlagala dejstva, ki jih agrarna veda in sodobno kmetovanje narobe tolmačita.

Sedaj sem tu. Z znanjem, ki ga bom nadgrajevala, z voljo in željo spremeniti Slovenijo v deželo z naravno rodovitno zemljo. Kjer kmetovalec ne bo zapravljal svojega zaslužka za strupe, s katerimi uničuje sebe, svojo družino in vse nas.

Se strinjate? Pridružite se mi!

 


Kontakt

  • NASLOV: inSoil Janja Kadunc s.p., Adamičeva 11, SI-1293 Šmarje Sap
  • TELEFON: 031 502 457, 031 295 347
  • eMAIL: zgodba.zemlje@insoil.si